Baharat Serüveni

Baharat Serüveni

Bal veya içeceklerimize karıştırdığımız vitamin yönünden zengin olan baharatlar…

Yüzyıllardır sofralarımızın lezzetine lezzet katan baharat, aynı zamanda sağlığımız için de çok önemli yer kaplamaktadır. Konu baharat olduğunda en önemli nokta ise ne kadar taze ve kaliteli olduğudur.

Hasta olduğumuzda bize iyi geleceğine inandığımız bitki çayları, yemeklerimizi tatlandırdığımız ve birçok alanda kullandığımız baharatların, her geçen gün sağlığımıza ve yaşantımıza faydası daha çok anlaşılmaktadır.

Peki ya kalitesi ve tazeliği ...

Taneli ürünler bizlere ne kadar güvenilir gelse de evlerimizde tüm ürünleri öğütemeyiz.  Baharatta en önemli ilk iki unsur kokusu ve rengidir. Örneğin en çok kullandığımız karabiberden yola çıkarsak kapağı açıldığında kendine has bir koku yayarak hapşırtabilir, renk olarak da parlak bir renge sahip olmalıdır.

Ürünün her aşamasında ki imalat süreci çok önemlidir. Tarladan, fabrikaya kadar gelen sürecin sıkı olarak takip edilmesi gerekmektedir. En iyi ürünün seçilerek hazırlanması ürün kalitesi artırmaktadır. Bununla birlikte hileye çok müsait bir ürün grubudur. Genel anlamda piyasada satılan baharatları incelediğimizde, özellikle birçok toz ürünün imalatında tane ile birlikte saplarla karıştırılarak şişirme tekniği kullanıldığına görüyoruz. Bu yöntem sağlık açısından bir sorun teşkil etmese de ürün kalite ve yoğunluğunu düşürür.

Bazen de ürün içerisine ürünün renginde boyalı başka bir ürün ile karıştırılması, farklı yaprak, kepek talaş gibi maddeler koyulup öğütülmesi, un ve benzeri ürünler ile karıştırılması gibi göz yanıltıcı işlemler yapılabiliyor. Bu da sağlık yönünden konuyu çekinceli hale getirmektedir.

Bu yüzden rengi kokusu çok önemlidir. Bu kriterlerin yanı sıra ürün fiyatı da önemli rol oynamaktadır. Tane ürünlerin fiyatı yanında öğütülmüş aynı ürün arasındaki fiyat farkı olması gerekenden ucuz ise o ürüne bilinmelidir ki başka bir işlem yapılmıştır. Konu baharat olsa da aslında bu kriterler tüm gıda ürünleri içinde geçerlidir.

Ürünü satın alıyorken tatma imkanımız varsa mutlaka tadına bakılmalıdır.

Birçok yerde açık olarak sergilenen baharat ürünlerinin sergilendiği alandaki hijyen koşullarına dikkat edilmeli muhafazalı kaplarda sergileniyorsa tercih edilmelidir.

Baharat alırken mutlaka sirkülasyonun olduğu güvenilir yerler tercih edilmelidir.

Ayşe BODUR

Etiketler: Kaliteli baharat, baharat, güvenilir, Tuğba Kuruyemiş, Feliz Baharat
Ekim 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için sitemizde çerez uygulaması vardır, toplanan kişisel verileriniz KVKK & GİZLİLİK VE GÜVENLİK açıklamamızda belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.